Jdi na obsah Jdi na menu
 


1) Chobotnice Dumbo

 

Jak vypadají chobotnice Dumbo?

Chobotnice Dumbo jsou poloprůsvitné a mají prominentní ploutve na svých zvonovitých tělech (také nazývaných plášť). Mají velké oči, ale není známo, jak dobrý je jejich zrak.

Chobotnice mají také jednu linii asi 65-68 výhonků podél každé paže. Ty jsou lemovány vlasovými výběžky nazývanými cirri. To je řadí do skupiny chobotnic s hlubokomořskými cirráty, což je jedna ze dvou hlavních divizí chobotnic. Druhou divizí jsou chobotnice, které žijí v mělčích vodách a nemají na končetinách cirri

"Vypadají velmi odlišně od ostatních chobotnic," vysvětluje Jon Ablett, hlavní kurátor měkkýšů v muzeu. "Jsou velmi bloumfové a želatinové, což jim dává nadpozemský mimozemský vzhled, zvláště když jsou vyneseni na povrch."

Jak velké jsou chobotnice Dumba?

Chobotnice Dumbo jsou relativně malé. Dorůstají průměrné délky 20-30 centimetrů.

Byly však nalezeny některé větší exempláře. Dosud největší byl dlouhý 1,8 metru a vážil 5,9 kilogramu. To je však stále malé ve srovnání s největším druhem hlavonožců, kolosální chobotnicí.

Kde žijí chobotnice Dumba?

Chobotnice Dumbo žijí v hlubokém otevřeném oceánu, 1 až 000 metrů pod hladinou. Tyto hloubky jsou známé jako batyální zóna (7 000-1 000 metrů) a propastná zóna (3 000-3 000 metrů). Do těchto zón nedosáhne žádné sluneční světlo a voda je velmi studená.

Nejhlubší potvrzené pozorování chobotnice Dumbo bylo provedeno v roce 2020, kdy byla jedna z nich spatřena a zachycena na film téměř 7 000 metrů dole v Jávském příkopu. Toto pozorování naznačuje, že chobotnice Dumbo by mohly dokonce žít v hadalové zóně, což je nejhlubší část oceánu. Zahrnuje kdekoliv, co je více než 7 000 metrů pod povrchem.

Je možné, že různé druhy chobotnice Dumbo by mohly zabírat různé hloubkové rozsahy.

Jak se pohybují chobotnice Dumbo?

Dumbo chobotnice navigují vodu tím, že pomalu mávají ušima jako ploutve a používají svých osm končetin k řízení. Jejich plášť obsahuje vnitřní chrupavku, která pomáhá podporovat jejich silné ploutve. Jsou také neutrálně vznášející. To jim umožňuje pasivně unášet vodou.

Kolik druhů chobotnic Dumbo existuje?

Dosud bylo objeveno 17 platných druhů chobotnice Dumbo, ale mohlo by jich být mnohem více. Vzhledem k tomu, že tato zvířata mohou žít v tak extrémních hloubkách, exempláře jsou vzácné a často se dostanou na povrch ve špatném stavu.

"Když nemáte dokonalé vzorky, je těžké pochopit některé funkce, které bychom mohli použít při klasifikaci," vysvětluje Jon.

"Někdy je těžké zjistit, zda vidíte variace v rámci druhu nebo dvou různých druhů."

Co jedí chobotnice Dumbo?

"Nemyslíme si, že jsou to nějak zvlášť agilní predátoři, takže budou škrábat vše, co najdou," říká Jon.Předpokládá se, že chobotnice dumbo používá chlupovité cirri na pažích, aby si jídlo přivodila k ústům.To omezuje to, co může chobotnice Dumbo jíst, přičemž konzumují pouze organismy do velikosti 1-2 milimetry. To pravděpodobně zahrnuje měkkýše, malé korýše, jako jsou kopepody, obojživelníky a izopody, mlže, jako jsou ústřice, hlemýždi a štětinatí červi.

 

     Druhy:

  • Grimpoteuthis abyssicola            
  • Grimpoteuthis bathynectes       
  • Grimpoteuthis boylei    
  • Grimpoteuthis challengeri           
  • Grimpoteuthis discoveryi            
  • Grimpoteuthis hippocrepium
  • Grimpoteuthis innominata         
  • Grimpoteuthis meangensis        
  • Grimpoteuthis megaptera          
  • Grimpoteuthis pacifica
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář