Jdi na obsah Jdi na menu
 


3) Ptakopysk

 

Ptakopysk ( Ornithorhynchus anatinus ) je původem z Austrálie, a často odkazoval se na jak "kachna-billed platypus".Je známý svým zvláštním vzhledem, s kachním tvarem, bobrovským ocasem a nohama vydry. Jsou tak podivné, že první vědci, kteří se s nimi setkali, si mysleli, že jsou falešné Jsou původem z východní Austrálie, od chladnějších vysočin až po tropické deštné pralesy. Obývají malé potoky a okolí. Většinu času tráví ve vodě, ale mají také nory na břehu řeky, kde odpočívají.Loví sladkovodní korýše, jako jsou krevety a raky. Loví pomocí svých účtů, které snímají jak pohyb, tak elektrické signály produkované pohybujícími se zvířaty. Mezi jejich predátory patří ptáci (jestřábi, sovy a orli), hadi, vodní krysy, goannas (velká ještěrka) a krokodýli!Jsou noční, což znamená, že jsou aktivní hlavně v noci, a také krepuskulární, což znamená, že jsou také aktivní během soumraku (západ a východ slunce).Délka života je v zajetí kolem 17 let, ale předpokládá se, že ve volné přírodě je menší. Ptakopysk je vzácný, nepolapitelný a byl historicky rozsáhle loven pro svou kožešinu. Nyní jsou však v Austrálii právně chráněným druhem.

Oni jsou klasifikováni jako téměř ohrožené IUCN, který doporučil, aby to bylo aktualizováno na ohrožený druh, kvůli ničení stanovišť a klesající počty ve všech státech.

Na planetě dnes zbývají pouze dva druhy savců, kteří kladou vejce.

Téměř každý savec porodí živé mladé, s výjimkou platýpusu a echidny. Oba kladou vejce, která se později vylíhnou živá mláďata.

Platypus je semi-vodní.

To znamená, že žijí jak ve vodě, tak na zemi. Jsou k tomu dobře přizpůsobeny, s pavučinovými nohami pro plavání a kožešinou, která je vodotěsná, aby je udržela v teple.

Ptakopysk je jedovatý.

Muži mají kotníkovou ostruhu, která dodává jed dostatečně silný, aby zabil psy a způsobil nesnesitelnou bolest u lidí.