Jdi na obsah Jdi na menu
 


2) kakapo

 

Slovo kakapo se překládá jako noční papoušek a to v podstatě popisuje tohoto neobvyklého ptáka. Také nazývaný soví papoušek, je to druh velkého, nočního, bezletového a pozemního papouška.

Kakapo je jediný nelétavý papoušek na světě a jeden z nejdéle žijících ptáků.

Je původem z Nového Zélandu, žije v ostrovních lesích. Je kriticky ohrožený a v současné době existuje obrovské úsilí Novozélanďanů zachránit ho před vyhynutím.

Kakapo je baculatý pták, který má spíše legrační vzhled ve srovnání s jinými papoušky a jinými ptáky obecně. Má velký šedý zobák, krátké nohy, velké nohy, krátká křídla a krátký ocas. Má také jemně skvrnité žlutozelené peří se zřejmým obličejovým diskem vousů.

Jako by tyto vlastnosti neučinily tento druh jedinečným, kakapo je také jediným papouškem na světě, který neumí létat. Obývají lesní podlahu, křoviny a pobřežní oblasti.

Je to také dost možná jeden z nejdéle žijících ptáků na světě s délkou života až 95 let, přičemž nejstarší zaznamenaný dosáhl 125 let.

Kakapo jsou noční býložravci, kteří se živí různými původními rostlinami, semeny, ovocem, pylem a dokonce i stromovým bělovým dřevem. Obzvláště milují ovoce rimu, vláčnou révu a ovocné hlízy.

Kakapo kdysi existoval po celém Novém Zélandu v mnoha různých stanovištích, včetně křovin, tussock zemí a pobřežních oblastí. Mohl by se také vyskytovat v lesích, ale nyní je omezen pouze na ostrovy bez predace a přizpůsobil se regionálnímu klimatu.

Kakapo bylo zařazeno ministerstvem ochrany přírody jako "národně kritické" a od roku 2022 byla celá dospělá populace jen 252 žijících papoušků.

Kakapo bylo téměř úplně vyhubeno během evropské kolonizace, kdy byly na Nový Zéland zavedeny kočky, krysy a fretky.

Úsilí o zachování začalo v roce 1890 a až do realizace programu obnovy Kakapo v roce 1995 bylo úsilí o zachování úspěšné. 1

V jednu chvíli populace kakapo klesla na 49 ptáků. Ti byli extrémně inbrední a v důsledku toho měli nízkou genetickou rozmanitost. To znamená, že tito ptáci by měli nízkou odolnost vůči chorobám a problémy s plodností. Ve skutečnosti je 40 procent vajíček kakapo neplodných.

V roce 2015 začal projekt Kakapo 125 zaměřený na sekvenování genomu všech žijících ptáků kakapo.

Jsou to jediní papoušci na světě, kteří nemohou létat

Kakapo má na svou velikost krátká křídla a postrádá kýl na hrudní kosti, kde se připojují letové svaly jiných ptáků, aby jim umožnily létat.

Kakapo je nejtěžší papoušek na zemi. Některé mohou vážit až 4 kilogramy.

Na rozdíl od mnoha jiných suchozemských ptáků může kakapo také hromadit velké množství tuku. Mohou nahromadit až 1 kg tuku před chovnou sezónou.